Menu

Basisschool spoort kinderen aan verhalen te delen

Posted on:  vrijdag, augustus 4, 2017

Muurschilderingen zijn ideaal om verhalen te vertellen zonder tekst. Doordat ze opvallen, kunnen ze die verhalen ook delen. In Wemelweide hebben de muren niet alleen oren, ze hebben nu ook een mond. Ze vertellen de verhalen van de leerlingen die er schoolgaan.

Aandacht voor identiteit en diversiteit

Basisscholen zijn plaats bij uitstek om door middel van vrolijke, leerzame kunstwerken de eigen en elkaars identiteit te ontdekken. Ronald Jozef Jansen, pedagogisch directeur van basisschool De Wemelweide te Watermaal-Bosvoorde, onthult het verhaal achter hun symbolische muurschildering.  “We proberen in onze school respect en nieuwsgierigheid op te wekken voor alle culturen die je binnen onze school en daarbuiten tegenkomt. Om prominente aandacht schenken aan diversiteit kozen we voor een muurschildering in onze schooltuin die dit verhaal vertelt,” legt Ronald uit. “We hopen dat deze ‘verhalenmuur’ de leerlingen uitdaagt om aan de hand van de tekeningen de link te herkennen tussen hun eigen ‘verhaal’ en dat van de kinderen rond hen.”

Het verhaal van De Wemelweide

appelboom met boomhutDit is niet zomaar een leuk schilderij voor de school, maar er zit een hele filosofie achter. Ronald verklaart enkele elementen uit de schildering: “De boom op de schildering is de appelboom die we in de schooltuin geplant hebben nadat onze perenboom geveld werd. De weide is de plaats waar de kinderen elkaar ontmoeten en samenwerken. We sporen ze aan om via doorzettingsvermogen en betrokkenheid met elkaar de wereld te ontdekken en hun creativiteit te stimuleren. We dagen de kinderen uit om hun eigen grenzen te verleggen en actief op zoek te gaan naar hun eigen en elkaars talenten. Over die creativiteit gesproken: de gebouwen op de achtergrond stellen lokale musea, theaters, bibliotheken en dergelijke voor. Het belang van culturele activiteiten buiten de schoolpoorten wordt dus ook niet vergeten voor de ontwikkeling van ieder kind.”

Positieve reacties op de verhalenmuur

cultuur voorop wemelweide“We bevinden ons in een kansrijke omgeving: het zuiden van Brussel. De ouders van de kinderen hier komen van zeer diverse achtergronden: de Filipijnen, Rusland, Cambodja, Indië,… Dat geeft het thema diversiteit een groot draagvlak. De nadruk van de muurschildering ligt op overkoepelende waarden: samenwerking, evenwaardigheid en geluk. Niet verwonderlijk dat de onthulling van onze geschilderde verhalenmuur het hoogtepunt van ons schoolfeest was. Op deze wijze elkaars verhalen en waarden ontdekken en delen, sprak ouders sterk aan.”

Ook de kinderen en het schoolpersoneel zijn in hun nopjes over de muurschildering: “De kinderen herkennen zich heel erg in de muurschildering en hadden tijdens de onthulling meteen geanimeerde gesprekken over de personages waarmee ze zich identificeren.  Ook de leerkrachten zijn heel tevreden over het resultaat en vinden de muurschildering een uithangbord voor de waarden die onze school wil meegeven met de kinderen.”

Zo zie je maar: schilderingen zijn niet alleen fraai als decoratie, ze kunnen een speciale boodschap uitdragen en mensen dichter bij elkaar brengen.

Heeft jouw school ook een verhaal te vertellen dat je graag wilt delen met de leerlingen en hun ouders en het schoolpersoneel? Dan kun je ideeën opdoen in ons portfolio voor scholen.

Nog steeds geen ideeën of net de knoop al doorgehakt? Aarzel dan niet om contact op te nemen met ons.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

More Stories
Basisschool spoort kinderen aan verhalen te delen
Top

Muurschilderingen kinderkamers