Menu

Donald Duck wordt 85 jaar!

Posted on:  zondag, juni 9, 2019

Vandaag is het de 85ste verjaardag van het geliefde personage Donald Duck. Deze eend met menselijke eigenschappen is een verzinsel van Walt Disney. Zijn volledige naam is Donald Fauntleroy Duck. Donald duck staat bekend om zijn vreemde manier van spreken. Hij is bijna onverstaanbaar. Bovendien draagt hij vrijwel altijd zijn iconische matrozenoutfit, meestal met blauwe pet en rode strik. 

Het Donald Duck debuut

Muurschildering Donald en Daisy
Muurschildering Donald en Daisy

Donald kwam voor het eerst voor in een boekje uit 1931 getiteld: The Adventures of Mickey Mouse. Maar het design leek toen nog helemaal niet op de Donald die we vandaag allemaal kennen. Vandaar dat zijn officiële verjaardag vastligt op 9 juni 1934. In dat jaar debuteerde Donald Duck in de cartoon The Wise Little Hen. Dat is een van de bekende filmpjes uit de Silly Symphonies-reeks. Het design van Donald werd toen op punt gesteld door animators Dick Huemer en Art Babbitt, die samen aan dit filmpje werkten. Die eerste versie van Donald was wel nog iets minder antropomorf. Hij had toen nog een vrij lange snavel en vleugels. Later werd de snavel wat korter en kregen de vleugels meer de vorm van handen. In sommige scènes zie je dat Donald ook tanden heeft in zijn snavel.

Een hele Duckstad

Donald Duck Star - Walk of FameDonald Duck werd al snel een populaire figuur. Er werden al snel verhalen uitgewerkt rond hem als hoofdpersonage en niet langer uitsluitend als een vriendje van Mickey Mouse. Er kwamen (kranten)strips, een tekenfilmserie, enzovoort. Er kwamen stilaan ook personages bij en de eendenfamilie breidde uit. Zo had je ‘oom Dagobert’ Duck, de neefjes Kwik, Kwek en Kwak, die Donald regelmatig beetnamen. Dan zijn er ook nog een aantal andere bewoners van Duckstad. Willie Wortel en Guus Geluk kwamen ook voor in veel van de verhalen. Vooral fans van de Ducktales zullen deze namen wel herkennen…

In 1952 verscheen het weekblad Donald Duck door Sanoma Media. Er werden ook nog honderden Donald Duckfilmpjes gemaakt. Sinds 1984 kun je zijn voet- of pootafdruk bewonderen op de Walk of Fame in Hollywood. En in 2004 kreeg Duck daar ook een ster, ter ere van zijn 70ste verjaardag.

Door en door Donald

muurschildering Donald en Goofy aan rivier
muurschildering Donald en Goofy aan rivier

Donald Duck is een zachtaardige figuur. Hij handelt vaak vanuit goede intenties maar toch lopen zaken vaak niet zoals hij wil. Hij is temperamentvol en onhandig en dat zorgt vaak voor grappige situaties. We weten eigenlijk nog steeds niet goed wat Donald doet. Hij is een eend van 12 stielen en 13 ongelukken. Zijn specifieke karaktertrekken en blunders zorgen ervoor dat hij geen enkele job lang volhoudt. Vaak eindigt hij na een job terug als muntenpoetser onder de hoede van oom Dagobert, die medelijden met hem heeft.

Het feit dat Donald Duck zo’n antiheld is, een zielige goedzak, maakt hem zo populair. Zeker in contrast met zijn arrogante neef Guus Geluk, die zoals zijn naam suggereert geboren is voor het geluk, is hij een beetje de Jar Jar van de familie. Iedereen schaamt zich voor hem. Het personage zou de verpersoonlijking zijn van een combinatie van eigenschappen waar Disney een hekel aan had. Hij is vaak driftig en opvliegend en vaak ook asociaal.

Nochtans lijkt Katrien (Daisy) Duck Donald wel leuk te vinden. Maar hij verknoeit het vaak waardoor hij te laat komt op afspraakjes. En laat zijn neef Guus Geluk nu net ook een oogje hebben op haar en haar regelmatig van Donald afsnoepen na de zoveelste blunder van zijn kant.

Donald op de muur

Nee, we hebben het eens niet over Trump en zijn muur maar over het feit dat we bij Lizart al vaak Donald Duck op de muur hebben geschilderd. Hij kan verschillende poses en emoties aannemen. Wil jij ook graag een Donald Duck op je muur? Misschien blij, boos, stuntelig, verbaast, droevig, gek, … Het kan allemaal! Het is een unieke manier om als Disneyfan het 85-jarig bestaan van deze bekende eend te vieren! Een eenvoudige muurschildering is heel toegankelijk van prijs. Geloof je ons niet? Neem dan gerust contact op voor meer info.

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]
More Stories
Donald Duck wordt 85 jaar!
Top

Muurschilderingen kinderkamers