Menu

Van afdeling woonzorgcentrum naar ‘gezellige buurt’

Posted on:  vrijdag, juli 14, 2017

Woonzorgcentrum (WZC) Ramen & Poel te Gent kwam bij Lizart terecht met de vraag een gesloten afdeling voor personen met dementie ‘huiselijker’ te maken. Eva Demuynck, ergotherapeute bij Ramen & Poel, legt uit hoe een muurschildering haar afdeling veranderde.

Een kamer als ‘een echt huisje’

muurschildering ramen&poel detail 2“Bij Ramen & Poel wonen personen met dementie in leefgroepvorm: ze hebben een eigen kamer, maar kruisen overdag elkaars pad in de gemeenschappelijke leefruimte. In deze context hebben de gangen en ruimten meer het karakter van straten en pleinen gekregen. Dat leek ons een leuke invalshoek. Wat als we de bewoners met dementie meer het gevoel kunnen geven dat hun kamer ook echt hun ‘huisje’ is? En dat hun medebewoners buurmannen en -vrouwen van elkaar zijn?”

Herkenbaarheid om bewoners te helpen

“Behalve de huiselijkheid was ook herkenbaarheid voor ons van belang:  door de muurfiguren creëer je extra herkenningspunten. Daardoor kunnen bewoners hun kamer makkelijker terugvinden. Een van de bewoonsters herkent haar eigen kamer bijvoorbeeld aan de schildering van het hondje, dat lijkt op het huisdier dat ze ooit zelf had.”

Een geslaagd resultaat

muurschildering ramen&poel detail 1“Het leek ons leuk om de indruk van een hele straat te wekken, met raampjes en vensterbankjes tussenin. Het uiteindelijke resultaat is tijdloos en we zijn er zeer tevreden over. De muurschildering fleurt de afdeling op. Er is nu meer kleur en vrolijkheid op de gang, maar op zo’n manier dat het niet overdondert. Het resultaat ziet er netjes uit. Het hielp ook dat Wim ons goede tips en advies gaf omtrent kleurkeuze en compositie.”

En wat vinden de bewoners?

“De muurschildering roept mooie herinneringen op voor sommigen. Vooral de bewoonster naast het hondje spreekt regelmatig over de decoratie. Ze heeft vroeger een vrolijke viervoeter met de naam Lola gehad. “Ik ga naar mij Lola’tje!” laat ze iedereen vrolijk weten wanneer ze naar haar kamer gaat.”

Fout: Contact formulier niet gevonden.

More Stories
Van afdeling woonzorgcentrum naar ‘gezellige buurt’
Top

Muurschilderingen kinderkamers