Menu

8 gouden tips voor een succesvolle lenteschoonmaak

Posted on:  woensdag, maart 20, 2019

Elk jaar beginnen we er weer aan, bij het eerste tsjilpen van de vogeltjes: onze lenteschoonmaak. Het is intussen een gewoonte geworden en we pakken dit ook dikwijls op dezelfde manier aan. Niet te verwonderen dus dat we er niet altijd even veel voldoening uit halen. Opruimgoeroe Marie Kondo kent daar alles van. Al sinds haar 5 jaar was ze op zoek naar de beste methode om haar omgeving ordelijk en schoon te houden. Haar KonMari-methode heeft intussen al talloze mensenlevens over heel de wereld veranderd. Het is dan ook maar vanzelfsprekend dat we de inspiratie voor onze tips voor een succesvolle lenteschoonmaak recht bij dit Japanse genie halen. 

1 Schoonmaken = opruimen

De fout die we massaal maken is dat we ook opruimen tijdens onze lenteschoonmaak. In de praktijk werkt dit helemaal niet. Het is eigenlijk echt nodig om eerst op te ruimen en dán pas te gaan schoonmaken. De beste manier is om deze twee activiteiten als twee verschillende dingen te zien en ze na elkaar in te plannen, niet samen. Je lenteschoonmaak wordt zo veel aangenamer. Je hoeft namelijk op deze manier bijna niets te verschuiven om in alle hoekjes te geraken. Een schone woonruimte is een ordelijke woonruimte.

2 Opruimen = weggooien

In een ordelijke kamer staat niets in de weg. De meeste mensen gebruiken maar een derde van de spullen die ze in huis hebben. Ze hebben ook een heleboel extra’s die ze ‘misschien ooit eens nodig zullen hebben’. Maar uit ervaring blijkt dat dat zelden het geval is. Vaak heb je zoveel overbodige rommel dat je op het moment dat je een van die extra’s dringend nodig hebt, je ze niet eens kunt vinden. En dan koop je gewoon een nieuw exemplaar. Je kunt beter alleen de dingen houden die je vaak gebruikt. Zo kun je die een vaste plaats schenken en hoef je er nooit naar te zoeken.

Weggooien is dus de boodschap. Het is een eerste noodzakelijke stap in je opruim- en vervolgens schoonmaakproces.

3 weggooien = beslissen wat je wilt houden

Als mensen zaken gaan weggooien, vragen ze zich vaak af welke spullen ze niet zouden missen mochten ze er niet meer zijn. Op zich is daar niets mis mee, maar veel efficiënter is jezelf de vraag stellen: ‘Wat wil ik absoluut houden?’ Je geraakt veel sneller van meer overbodige spullen vanaf als je alleen die zaken bewaart die je wilt houden. Twijfelgevallen zijn meestal spullen die je nog zelden zult bekijken of gebruiken. Dus ga aan de slag en vraag jezelf van elk item af of het belangrijk genoeg is om het te houden. Maar hoe maak je zo’n beslissing?

4 Wat je wilt houden = wat je gelukkig maakt

Dit is de kern van de Konmari-methode. Bij het opruimen start je met het weggooien van spullen. Je beslissing om spullen te houden, laat je afhangen van de vraag of die spullen je blij maken. Alles wat je niet blij maakt, gooi je weg. Dat hoeven niet allemaal mooie of originele spullen te zijn, of spullen met kostbare herinneringen. Een kurkentrekker kan je bijvoorbeeld blij maken gewoon omdat hij al jaren probleemloos dienst doet. Het zou kunnen dat die oude schoentrekker je nog nooit in de steek heeft gelaten. Misschien maakt een versleten ding met een vale kleur je wel blij omdat je het gewoon al heel lang gebruikt. De sleutel is om deze beslissing niet met je verstand te maken maar met je hart. Je neemt het item in kwestie vast en je vraagt je af: ‘Geeft dit mij een blij gevoel?’. Alle items die een ‘nee’ of een lang gevoel van twijfel opwekken, gooi je weg. Het klinkt drastisch, maar dat is de enige weg naar ultieme bevrediging in je opruim- en schoonmaakproces.

Wat met zaken die je gelukkig maken maar die je niet vaak gebruikt? Simpel! Vindt een manier waarop je wel vaker gebruik zult maken van dit item of het vaker zult tegenkomen in je dagelijks leven. Een T-shirt dat je gelukkig maakt maar dat je echt niet meer kunt dragen, kun je misschien aan de muur hangen? Of je kunt er een oude stoel opnieuw mee bekleden of er een zakdoek van maken, … Wees creatief!

Lenteschoonmaak slaapkamer

5 Wat je wilt houden = klaar voor een vaste plaats

Eens je hebt beslist wat je wilt houden, wil je dit kostbare item een vaste plaats geven. Dat heeft het immers verdiend. Zo zorg je ervoor dat je nooit meer hoeft te gaan zoeken naar de items waar je van houdt. Het ultieme doel is ook om alles per categorie samen op te bergen. Vaak hebben we verschillende items van eenzelfde categorie over heel het huis verspreid. Misschien heb je wel haarrekkers in de keukenschuif liggen, op je nachtkastje én in de badkamer. Of je hebt schrijfgerei in de gangkast, de slaapkamer en het bureau liggen. Dat zorgt voor wanorde in onze omgeving, maar ook in  ons hoofd. Een ordelijke omgeving maakt een mens gewoon blij. Wanorde en chaos maakt ons gefrustreerd en ongelukkig. Bedenk eens hoeveel tijd je zou sparen als je nooit nog naar dingen moest gaan zoeken…

6 Efficiënt opbergen = verticaal opbergen

Marie Kondo promoot een ingenieuze methode om zaken op te bergen, waardoor je ze nog sneller terugvindt én je enorm veel plaats bespaart. Ze stelt voor om alle spullen zo veel mogelijk rechtop of verticaal op te bergen. Je hoeft zo niet te investeren in allerlei opbergsystemen, want de kans is groot dat je alles kunt opbergen in de ruimten die je al ter beschikking hebt. Wat kledij betreft zou dit ook zorgen voor minder kreuken. Maar je kunt ook in één oogopslag zien wat je allemaal hebt. Tenslotte brengt ze daar een specifieke kleurvolgorde in waardoor de opstelling je ook nog eens blij maakt. Stel je eens voor dat het opentrekken van een random schuif je altijd blij zou maken. Wie droomt daar nu niet van?

7 Lenteschoonmaak = ruimte creëren

SchoonmakenAls je ruimte hebt gemaakt in je woning is het tijd voor de laatste stap: je jaarlijkse lenteschoonmaak. Nu heb je in alle kamers normaal gezien plaats genoeg om in alle hoeken en onder alle meubels te kunnen schoonmaken. Dit maakt je lenteschoonmaak een pak aangenamer dan wanneer je constant dingen uit de weg moet zetten. Misschien moest je voordien telkens spullen van de ene ruimte naar de andere verhuizen en kamer per kamer werken? Dat is nu verleden tijd. Je kunt nu perfect alles stof-, schimmel- en vuilvrij maken. Na deze lenteschoonmaak zul je niet langer het gevoel hebben dat het iets beter gesteld is met je woonst of dat alles wat ‘frisser’ aanvoelt. Je zult een ware transformatie teweeg hebben gebracht in je woning. Net zoals veel mensen die je dit hebben voorgedaan, heb je vast ook een transformatie in jezelf veroorzaakt.

8 Decoratie = nog meer geluk!

Na je lenteschoonmaak is het tijd voor de afwerking. En ja, daar zou je nog gelukkiger van moeten worden. Breng stickers aan die je blij maken in je opbergruimtes, of inpakpapier dat je mooi vindt op de bodem van je schuiven. Wees creatief! Ook bij het decoreren geldt: display enkel zaken die je écht blij maken. Dit is het ultieme moment om dit warme, blije gevoel in een schilderij te laten vastleggen. Zo kun je het bijvoorbeeld oproepen telkens je samen eet met je gezin. Of misschien wil je wel een geschilderd bos op een van je slaapkamermuren voor een extra ZEN-gevoel. Misschien heb je wel een origineel idee voor een muurschildering in je living? Dan is het nu het moment om nog wat extra blijdschap aan te brengen in je reeds stralende woning. Zou een leuk gezinsportret het plaatje kunnen afmaken… ? De ultieme decoratie waar je dolgelukkig van wordt, is immers toch een muurschildering of schilderij op maat, volledig volgens jouw voorkeur. En zo’n uniek stuk rond een onderwerp van jouw keuze, op basis van jouw ontwerp is zelfs verrassend betaalbaar!

Bij Lizart kunnen we je helpen om de kers op de taart te zetten. Wil je tijdens of na je lenteschoonmaak al eens informeren bij ons naar de mogelijkheden? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Wij kunnen toffe projecten realiseren voor ieders budget!

Wil je trouwens meer weten over de KonMari-methode? Dit was maar een tipje van de sluier. De methode van Marie Kondo volgt een vaste structuur. Zo ruimt ze bijvoorbeeld op per categorie en niet per kamer en dat in een vaste volgorde. Om te zien wat je allemaal in huis hebt, raadt ze ook aan om alles van dezelfde categorie telkens te verzamelen in een grote stapel of berg. Dat maakt het weggooien gemakkelijker. Je kunt alles lezen over deze methode in haar populaire boek ‘Opgeruimd‘.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

More Stories
8 gouden tips voor een succesvolle lenteschoonmaak
Top

Muurschilderingen kinderkamers