Menu

Mondriaan: een experiment met perspectief en zuilen

Posted on:  donderdag, februari 16, 2017

Mondriaan was een abstracte kunstenaar die vooral zorgvuldig geproportioneerde kleurvlakken en lijnen schilderde. Perspectief lijkt dus helemaal geen rol te spelen in zijn werk. Toch hebben we met Lizart onlangs een boeiende schilderopdracht uitgevoerd. Die opdracht combineerde de stijl van Mondriaan met een werkelijk uniek gebruik van perspectief.
Deze muurschilderingen werden gemaakt in het huis van de klant. Of misschien moeten we zeggen: ‘zuilschilderingen’.
Op het eerste zicht lijkt het alsof we gewoon tweedimensionale afbeeldingen in de stijl van Mondriaan hebben geschilderd op deze zuilen.

Maar als we ons als kijker verplaatsen, zien we gaandeweg hoe de schilderijen mooi op elkaar gaan aansluiten. Vanuit het juiste perspectief, ontstaat er plots een mooi driedimensionaal geheel, verspreid over twee zuilen die anderhalve meter van elkaar verwijderd zijn.


Wat Mondriaan zelf gedacht zou hebben van ons werk, kunnen we enkel maar raden. Vermoedelijk zou hij vooral aandacht hebben gegeven aan de afzonderlijke schilderijen op de zuilen. Mondriaan hield immers van eenvoud. Net daarom werd hij beroemd: door enkel rechte kleurvlakken en lijnen te schilderen.

Mondriaan was niet altijd een abstracte kunstenaar. Oorspronkelijk was hij een landschapsschilder die felle kleuren en ruwe vormen combineerde in een stijl die deed denken aan Vincent Van Gogh. Daarna evolueerde hij meer naar kubisme, om uiteindelijk zijn werk te herleiden naar enkel de basis van alle schilderkunst: kleuren en lijnen.
Met deze muurschildering hebben we de lijn van Mondriaan doorgezet op een unieke manier. Alweer een toffe nieuwe uitdaging op de Lizart bucket list!

Kom jij ook vaak met zo’n gekke of originele ideeën aandraven? Wil je Lizart nog zo’n uitdaging geven? Of wil je misschien ook graag zo’n abstract schilderij op jouw muur of zuil?

Neem dan zeker contact op met ons.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

More Stories
Mondriaan: een experiment met perspectief en zuilen
Top

Muurschilderingen kinderkamers