Menu

Werkwijze bij een stencilportret

Bij de creatie van een stencilportret vertrekt men van een degelijke foto, liefs in hoge resolutie. Een hogere resolutie zorgt immers voor een beter resultaat. De basisfoto wordt bewerkt zodat het contrast verhoogt samen met de hooglichten. Dat resultaat wordt uitvergroot en 4 tot 5 maal afgedrukt. Het aantal exemplaren hangt rechtstreeks samen met het aantal gewenste kleuren. De afdruk is in ware grootte: de gewenste grootte van het portret. Afhankelijk van de voorkeur van de artiest, wordt bij een stencilportret van donker naar licht gewerkt of van licht naar donker. Dit hangt vaak ook af van het portret of de stencil zelf.

Op één van die afdrukken wordt dan één kleur uitgesneden, bv. donkerbruin. De foto die overblijft, met de uitgesneden vlakken, wordt gebruikt als stencil. De stencil wordt op een canvas gelegd en in de gewenste kleur opgevuld met een verfspuitbus. Daarna moet de eerste laag drogen, waarna een tweede laag wordt aangebracht op dezelfde manier. Deze werkwijze wordt herhaald voor alle afgedrukte vellen, tot alle kleuren een mooi geheel vormen op het doek. Dit geeft een uniek resultaat.

Nadat het portret volledig is gedroogd worden de randen afgelijnd met een fijn penseel om eventuele nevel weg te werken.

Stencils in de beeldende kunst

De stenciltechniek wordt in de beeldende kunst ook wel eens pochoir genoemd. Aerografie is ook een variant op deze techniek. Hierbij wordt verf gespoten rond een driedimensionaal object. Rond 10.000 voor Christus werd deze techniek zelfs al gebruikt op rotswanden. Toen werd een blaastechniek gecombineerd met een hol bot om bijvoorbeeld een hand op de wand af te drukken.  De stencil wordt ook gebruikt bij zeefdruk en mimeografie. Een stencil kan gemaakt worden met één of meerdere kleurlagen gebruik makend van verschillende technieken.

Modern, artistiek en persoonlijk

Stencilportretten zijn modern en artistiek en passen in elk interieur. Het is een unieke techniek die tegelijkertijd iets abstracts heeft maar ook iets heel herkenbaar en toegankelijk. Het is leuk en persoonlijk geschenk om iemand mee te verrassen. Het kan gepersonaliseerd worden aan de hand van uw kleurkeuzes en de onderwerpkeuze.

Wilt u graag een stencilschilderij om uzelf of iemand anders mee te verrassen? Deel uw ideeën dan met ons door contact op te nemen.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

More Stories
Stencilportretten
Top

Muurschilderingen kinderkamers