Menu

Circusthema vrolijkt spoedafdeling pediatrie te Aalst op

Posted on:  maandag, november 26, 2018

Lizart toverde onlangs de pediatriebox binnen de spoedafdeling van het ASZ Aalst om tot een circustent. Het project werd gesponsord door liefdadigheidsinstelling ‘Stichting Jana De Koker’. Voortaan moeten de circusdecoratie, een vrolijk circusdirecteurtje, een olifant en gekke clown kindjes afleiden tijdens de toch wat beangstigende ervaring van een spoedopname.

spoedafdeling opgevrolijkt met circusthema

Voortaan voelen de kindjes op de spoedafdeling van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis te Aalst zich veel meer op hun gemak tijdens de onderzoeken. Ze worden namelijk gerustgesteld door de vrolijke circusfiguren die op de muren werden geschilderd door Lizart. We beschilderden ook de deuren zodat heel de pediatriebox voortaan aanvoelt als een grote speelruimte. Het circus is een aantrekkelijk thema voor kinderen. Ze associëren het met vrolijke acts en leuke figuren. Het doet veel kleintjes ook denken aan populaire kinderprogramma’s zoals Bumba.

voorkeursbehandeling voor kinderen

Kinderen werden op de spoedafdeling van het ASZ Aalst al lang gescheiden gehouden van andere spoedpatiënten. Het ziekenhuis vindt namelijk dat een spoedopname voor kinderen al beangstigend genoeg is. Ze komen in een vreemde ziekenhuisomgeving terecht met onbekende mensen en geuren. Als ze dan ook nog eens in contact komen met andere spoedpatiënten of slachtoffers van ongevallen, maakt dit deze ervaring alleen maar enger en ongemakkelijker.

Kinderen worden dus met liefde opgevangen in een aparte wacht- en behandelruimte die er nu uitziet als een vrolijke speelkamer. Bovendien krijgen ze in dit ziekenhuis ook voorrang op andere patiënten. Het kleine meubilair en de wandversieringen maken de omgeving wat gemoedelijker. Er is ook een spelconsole aanwezig in de wachtruimte. Zo zijn de kinderen al snel afgeleid van de stress en onzekerheden die dergelijke spoedonderzoeken met zich meebrengen. Het thema van de decoratie wordt ook regelmatig aangepast, bijvoorbeeld aan de seizoenen. Feestelijkheden zoals Sinterklaas, Kerstmis en Pasen worden ook extra in de verf gezet.

een project van liefdadigheid

Het project om de onderzoeksruimte voor kinderen op te fleuren met een vrolijk thema werd gesponsord door Stichting Jana De Koker. Deze liefdadigheidsinstelling heeft al een boel waardevolle projecten gerealiseerd. Zo helpen ze zieke kinderen in Brusselse en Oost-Vlaamse ziekenhuizen. De organisatie werd opgericht door Cindy De Mul en Stijn De Koker, die hun dochtertje Jana verloren aan een zeldzame bloed- en beenmergziekte. Jana’s broertje Liam overleefde de ziekte wel en stelt het goed. De ouders besloten na hun verlies om ziekenhuizen te ondersteunen zodat ze kinderen met ernstige aandoeningen nog beter kunnen opvangen. Dit doen ze intussen al jaren met een groeiend aantal enthousiaste vrijwilligers.

De focus van de stichting ligt momenteel op het herdecoreren van ruimtes in ziekenhuizen waar kinderen vaak komen. Naar de toekomst toe zouden ze dit nog verder willen drijven. Zo doen ze momenteel onderzoek naar de mogelijkheden om virtual reality-brillen te gebruiken bij kinderen die injecties moeten krijgen.

Van kinderkamer naar samenwerking

Cindy en Stijn wilden na het overlijden van Jana graag dat Liam op haar kamer zou slapen. Daarvoor vroegen ze aan Lizart om de slaapkamer in een nieuw jasje te steken aan de hand van muurschilderingen. Ze waren erg tevreden en vroegen daarna onze medewerking voor het herdecoreren van de ietwat saaie afdelingen pediatrie in ziekenhuizen. Het is een plezier om te werken aan een project met een hart. Lizart besloot dan ook de stichting te steunen aan de hand van een flinke korting op de schilderdiensten.

Het project werd warm onthaald door het personeel en de bezoekers van het ziekenhuis. Er kwam ook een korte reportage op TV Oost en een artikel in Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws.

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]
More Stories
Circusthema vrolijkt spoedafdeling pediatrie te Aalst op
Top

Muurschilderingen kinderkamers